Agenda


Lees verder...

Webstatistieken

Vandaag 77
Deze week 612
Deze maand 648
Sinds 11-2008 717403

Over het Koreaans



 

 

Landen waar Koreaans gesproken wordt: Zuid-Korea en Noord-Korea.
Minderheden in Rusland, China en Japan.
Het Koreaans is een officiële taal in: Zuid-Korea en Noord-Korea.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 78 miljoen sprekers.
Eigen benaming: 한국말
Hangungmal.
Schrift: Koreaans, ook wel het Hangul-alfabet geheten.
Aantal schrifttekens: 24
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Zuid-Korea: Gungnip-Gugeowon.
(Nationaal Taalinstituut).
Noord-Korea: Sahoe Kwahagwŏn Ŏhak Yŏnguso.
(Het Taalkunde-Instituut voor Sociale Wetenschappen).
Classificatie:
(Taalfamilie)
Geïsoleerd.
Koreaans is verwant aan: Geen enkele taal.

 

 

Inleiding
Het Koreaans is een geïsoleerde taal die gesproken wordt door de meerheid in de twee landen Noord-Korea en Zuid-Koreaen door minderheden in o.a. Rusland, China en Japan. Tot nu toe is het nog niet gelukt om een verwantschap tussen het Koreaans en andere talen aan te tonen.
Het dialect van Seoul is de grondslag voor het Standaard-Koreaans.
De Koreanen noemen hun taal Hangungmal.

 

 

Het Koreaanse schrift
Het Koreaanse alfabet heet Hangul. Wie er een eerste blik op werpt, zal denken dat het een karakterschrift is zoals het Chinees. Het Koreaanse schrift is echter een alfabet waarbij ieder teken een klank voorstelt. Letters worden echter niet lineair geplaatst zoals bij ons, maar gegroepeerd in blokjes. Één blokje van letters stelt een lettergreep voor.
Lees meer over het alfabet....

 

Verwantschap met andere talen
Het Koreaanse is een geïsoleerde taal. Dat wil zeggen dat het geen verwantschap en gezamenlijke oorsprong heeft met een andere taal (zoals het Nederlands en het Duits bijvoorbeeld wél duidelijke verwantschap hebben). Er zijn vermoedens geweest dat het Koreaans bij de Altaïsche talen behoorde, een taalfamilie waartoe ook het Japans, het Mongools en de Turkse talen zouden moeten behoren. Hiervoor is echter geen sluitend bewijs gevonden. Sterker nog, de laatste jaren is er veel bewijs gevonden dat de theorie over de Altaïsche talen niet klopt. Als talen een gezamenlijke oorsprong hebben, dan is het logisch dat Oud-Koreaans, Oud-Japans, Oud-Mongools en Oud-Turks meer overeenkomsten tonen dan de moderne varianten van dezelfde talen. Taalkundigen vonden echter dat hoe verder men terug in de tijd ging, hoe groter de verschillen werden. De conclusie was dat de overeenkomsten tussen de talen het resultaat moesten zijn van taalcontact en ontlening, niet van een gezamenlijke oorsprong. Er is dus nooit een Altaïsche oertaal geweest die zich heeft ontwikkeld tot meerdere talen. Daarmee is het Koreaans volgens de huidige stand van zaken een taalisolaat. Het valt echter niet uit te sluiten dat toekomstig onderzoek weer een andere verwantschap aan het licht brengt.
Het Koreaans heeft ook vele woorden van Chinese oorsprong. Ook deze woorden zijn in het Koreaans gekomen door ontlening, niet door een verwantschap met het Chinees.

 

 




  2024 Harm W. Schoonekamp | Contact | Meer talen leren | Plattegrond.





Citaat van de dag

"Oog om oog maakt de hele wereld blind.
Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep. "
- Mahatma Gandhi -
(1869-1948)

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.